Iskola ÁLTALÁNOS ISKOLA SZALÁNTA
7811 Szalánta, Hunyadi u. 43.
Tel.: 72/424-833
e-mail: szalantaisk@gmail.com
logo
 
főoldal iskolánk események tanulóink nevelőink alapítvány galéria


2016-2017 tanév

 


Kirándulás a Zsolnay Negyedbe

Nagy öröm számunkra, hogy a színjátékos és a kézműves tanulókkal május 25-én a Zsolnay Kulturális Negyedbe kirándulhattunk, ahol egy tartalmas napot tölthettünk.
 A kerámia festödében megismertük a fazekasság, a kerámiakészítés folyamatát. Mindenki örömmel festette meg a kiválasztott ajándéktárgyát, melyet a kiégetés után örök emlékként őrizhet meg.
A Bábmúzeumba lépve a mesék birodalmába kerültünk. Megismerkedtünk a különféle bábtechnikákkal, kipróbálhattuk a Bóbita Bábszínház régebbi bábjait. Kézbe vehettük Mosó Masát, Gőgös Gúnárt és a baromfiudvar többi lakójának bábjait. Nagy érdeklődés követte az árnyparaván mögötti előadás bemutatását is.
A játszótér, az óriáscsúszda kipróbálása még emlékezetesebbé tette e napot. Reméljük, jövőre újra visszatérhetünk!
Szölősiné Pál Ilona (tanító)


Anyák napja

Május 11-én a szalántai Művelődési Házban délután 16 órai kezdettel köszöntötték tanulóink az édesanyákat, nagymamákat. Ez volt a harmadik olyan szervezés, amely elsőtől nyolcadikig közös műsorral, ünnepélyes környezetben zajlott. Tanulóink maradéktalanul felkészülve, ünnepélyes és szeretetteljes hangulatban ismét meghitté varázsolták ezt a szép napot.

Garéban május 11-én a Polgármesteri Hivatal nagytermébe vártuk az édesanyákat, nagymamákat, kik az év minden napján szeretettel, gondoskodással vesznek körbe minket. Zenés-verses összeállítással köszöntük meg a soha nem múló, önzetlen anyai szeretetet. Vendégeink meghatódva nézték végig a műsort, könnyes szemmel ölelték át gyermekeiket, unokáikat.

   
     

FÖLD NAPJA

Hagyományainkhoz híven az idei tanévben is megemlékeztünk a Föld napjáról. A különböző tantárgyak keretében sok hasznos információ jut el a gyerekekhez, de ezt nem tartjuk elegendőnek. Igyekszünk átadni, kialakítani egy olyan szemléletet, hogy képesek legyenek felelősséget vállalni környezetük, s a bolygó jövőjéért.
Az első lépés a megismerés, megértés. Ezért napunkat kísérletekkel, bemutatókkal kezdtük. Mindenosztály bemutatott, s elmagyarázott néhány természeti jelenséget; fizikai, kémiai törvényt szemléltető kísérleteket végeztek. A szaktanárok, osztályfőnökök szívesen segítettek, mert jó volt látni a gyerekek kíváncsiságát, lelkesedését.
A rendezvény második felében is népszerű programot kínáltunk: Riffert Katalin és Garádi Mihály biokémikus ehető csírákról tartott előadást, bemutatót és nem utolsó sorban kóstolót.
Tanulóink nyitottak voltak a témára, kérdeztek és kóstoltak rendületlenül. Kipróbálták a lucerna, kukorica, hagyma vagy retek csírákat, de népszerű volt a napraforgó ültetvény is.
Reméljük mindenki jól érezhette magát, s tehetünk együtt azért, hogy Földünk élhető, szép bolygó maradjon.


Úszás

Februárban fejeztük be az úszást. Nagy örömet hozott a 4. osztálynak. Nagyon-nagyon élveztük és legalább a hasznunkra vált. Megtanultuk a gyorsúszást, a hátúszást, a mellúszást.
A legjobbak ezek a személyek voltak: Víg Dénes, Molnár Norbert. Az osztályunk nagyon büszke volt rájuk.
 (Orsós Kinga 4.o)


Nyuszi-váró délután

Immár negyedik alkalommal vártuk a nyuszit. A szokásos kézműves tevékenységek mellett játékos ügyességi feladatok szórakoztatták alsó tagozatos tanulóinkat.


Szavalóverseny

Április 11-én, a Költészet napja alkalmából, ebben a tanévben is megrendeztük az iskolai szavalóversenyt. Tanulóink lelkesen készültek erre az eseményre, a kicsik még izgatottan, a nagyobbak pedig már tapasztaltabban és magabiztosabban. Az e délután kezdődő NYUSZIVÁRÓ délutánon sor került az eredményhirdetésre, mely meglepetést és örömet okozott a gyerekeknek.

1.osztály:
I. Kispál Virág
II. Hózsa Boglárka
III. Kanyar Alexandra és Vig Botond

2. osztály:
I. Ignácz Jázmin
II. Kelemen Bíborka
III. Bori Róbert és Palkó Adrienn

3. osztály:
I. Csányi Julianna
II. Piri Boglárka és Szegfű Balázs
III. Dénes Veronika, Kovács Kíra és Sipkóczki Nóra

4. osztály:
I.
Vlasits Lili
II. Ignácz Mínea és Sztojka Dorina
III. Epresi Márk és Palkó Amanda

5. osztály:
I. Keresztesi Bianka
II. Sütő Zsófia
III. Hózsa Dorottya

6. osztály:
I. Tálos Laura
II. Noll Bianka
III. Epresi Tamara és Vig Luca

7. osztály:
I. Soproni Afrodité
II. Krizsics Karina
III. Nagy Viktória

8. osztály:
I. Rendes Dorottya


KOSÁRLABDA - PÉCSI VÁROSI SPORTCSARNOK

2017-ben Pécs elnyerte a női Kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntőjének rendezési jogát. A PSN Zrt. és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy a háromnapos eseményre ingyenes belépési lehetőséget biztosít előzetesen bejelentkező iskolai csoportoknak.
Mivel iskolánkban több évtizede folyik kosárlabda oktatás, örömmel fogadtuk a felkínált lehetőséget.
Március 31-én 28 tanulóval és 3 nevelővel utaztunk Pécsre. A Sopron-Zalaegerszeg összecsapás igazi sportélmény volt! Tanulóink a szórakozáson kívül sok hasznos sportági ismerettel gazdagodtak.
Ezután is jó szurkolást, jó sportolást mindenkinek!


MEZEI FUTÁS

A diákolimpia versenyszámai közül iskolánk már 2016 őszén is részt vett a mezei futás pontszerző versenyén. A tavaszi fordulót 2017.03.14-én rendezték Pécsett. Nemenként és korcsoportonként 5 fős csapatokkal lehetett nevezni, s egyéniben a legjobb 6 versenyző, csapatban pedig az első két csapat juthatott tovább a megyei döntőbe.

5-6. osztályos lánycsapat: Keresztesi Bianka  (egyéni 5. hely), Sajtos Laura, Tálos Laura, Vas Zsanett, Vig Luca
Csapatban 3. helyezés

7-8. osztályos lánycsapat: Gulyás Vivien (egyéni 2. hely), Krizsics Karina (egyéni 3. hely), Végh Natália (egyéni 4. hely), Rakoncsa Enikő (egyéni 5. hely), Nagy Viktória (egyéni 6. hely),
Csapatban 1. helyezés

7-8. osztályos fiúcsapat: Haga Endre, Kis Dániel, Gulyás Norbert (egyéni 3. hely), Nagy Gyula (egyéni 6. hely), Kispál Kevin (egyéni 7. hely)
Csapatban 2. helyezés

Tanulóink nagyon szép eredményeket értek el, büszkék vagyunk rájuk!

"Mi a II. korcsoportba tartoztunk. Amikor a többiek futottak, lelkesen szurkoltunk nekik, ők is nekünk, amikor mi futottunk. Nagyon fárasztó volt. De szerencsére az 5 fős csapatból egy ember bejutott az első hatba. Ő képviseli a megyei döntőben az iskolát." (5-6. osztályos lány csapat)

" Bemelegítettünk a futáshoz és felkészültünk a versenyre. A versenybíró elmondta a szabályokat és bemutatta az útvonalat. Utána kezdetét vette a verseny. Az iskolánk tanulói nagyon jó eredményeket értek el. Mindenki élvezte a versenyt, reméljük, a megyei döntőn is jól teljesítünk." (7-8. osztályos lány- és fiúcsapat)

MEGYEI DÖNTŐ

2017.03.29-én került sor a megyei döntőre. Továbbjutott tanulóink tisztességgel helyt álltak, a középmezőnyben végeztek. 


FÁNKOT SÜTÖTTÜNK

Farsang ideje van. Tanítás keretén belül, a szövegfeldolgozó óránkon az olvasás értését a következő módon is bizonyítottuk!


BEDOBÓ VERSENY

Iskolánkban hagyományosan februárban rendezzük a bedobó versenyt kosárlabda sportágban.
A jó eredmény eléréséhez a vállalkozó kedv, a koncentráció és a pontos kéz mellett szerepet kap a jó taktikai érzék is.
A két csoport első három helyezettje arany-, ezüst- illetve bronzérmet szerzett:

5-6. osztály
1. Keresztesi Bianka (100 pont)
2. Noll Bianka és Orsós János (80 pont)

7-8. osztály
1. Rakoncsa Enikő és Kispál Kevin (300 pont)
2. Krizsics Karina (240 pont)
3. Kohut Patrik és Gulyás Norbert (180 pont)KARÁCSONY

Hagyományainkhoz híven a téli szünet előtti utolsó napon került sor a karácsonyi projektnapra, melyet diákjaink által bemutatott ünnepi műsorral nyitottunk. Ismét a kultúrházban adtunk helyet e hangulatos eseménynek szülők, nagyszülők, meghívott vendégek körében.

Ezután az iskolában folytatódott a karácsonyi készülődés, kézműves meglepetések, ajándékok, dísztárgyak készítésével. Köszönjük az együttműködő, segítőkész szülők részvételét, támogatását.KÖNYV NAPJA

November 28-án iskolánkban megünnepeltük a Könyv napját.
Az alsó tagozatosok osztályszinten népszerűsítették az olvasást. Sok játékkal, rejtvényekkel, mesével tették még vonzóbbá a betűk világát.
A felső tagozatosok előzetesen kutató, gyűjtőmunkát végeztek. A nap mottójául egy Jókai idézetet választottunk:
"A könyv csodálatos utazás a múltba és a jövőbe."
Ehhez kapcsolódóan tanulóink összegyűjtötték, hogy szüleik, nagyszüleik, dédszüleik milyen kötelező olvasmányokat olvastak az iskolában. Kerestük a fellelhető legrégebbi kiadású könyvet is. Ebben a feladatban az osztályok igyekeztek segítséget kérni tanáraiktól, osztályfőnöküktől is, s nagy örömükre a "győztes" könyv az 1600-as évekből származott. A dobogón szintén gyönyörű, több, mint 100 éves könyvek sorakoztak.
Az osztályok ezután hét csapattal, forgószínpad szerűen versenyeztek. A pontgyűjtésben ezúttal a 7. osztály érte el a legjobb eredményt.
A rendezvényt egy rövid filmvetítéssel zártuk, a Könyvek könyve című sorozatból.


„NE GYÚJTS RÁ!” RAJZPÁLYÁZAT

Minden év novemberének harmadik csütörtöke a „Ne gyújts rá!”nap. Ezen a napon felhívják a dohányosokat, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá. A dohányzás abbahagyása komoly döntés és nagy kihívás mindenki számára, azonban ez az egyik legfontosabb lépés annak érdekében, hogy egészségesebben éljünk.

A világnaphoz kapcsolódva „Ne gyújts rá!”mottóval rajzpályázatot hirdettünk iskolánk tanulóinak. Számos pályamű érkezett. A munkák elbírálásakor figyelembe vettük a tanulók véleményét. Mindenki szavazhatott a három „legjobb” rajzra.

A legsikeresebb pályázók diáktársaik előtt vették át ajándékaikat.

Alsós kategória:
         I. Rendes Ákos (3. osztály)
II.
Kanyar Kitti (4. osztály) és
Vig Dénes (4. osztály)
III. Palkó Adrienn (2. osztály)

Felsős kategória:
I. Gulyás Norbert 8. osztály
II. Tálos Laura 6. osztály
III. Bató Veronika 5. osztály


DIÁKÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK

Iskolánkban október 21-én tartott ünnepélyen idén is méltóképpen megemlékeztünk az 56-os eseményekről.
Már sokéves hagyományunk, hogy ezen a napon diákönkormányzati választást tartunk. Az idei jelöltek közül igen szoros versenyben végül Rendes Dorottya 8. osztályos tanulót választották diákelnökké. Az ő tiszte volt polgárrá avatni a 4. osztályos diáktársait is, akik büszkén tették le az esküt.


GYALOGLÓNAP

Október 17-én iskolánkban három osztály csatlakozott a gyaloglást népszerűsítő kampányhoz. A gyaloglónap keretében felsőseink egy hosszabb séta után kipróbálták erejüket és kitartásukat sportgyaloglásban is.
A friss levegőn jókedvűen és kipirulva tértek vissza a tanuláshoz.


EGÉSZSÉGNAP

2016. október 12-én iskolánkban egészségnapot tartottunk. A rendezvény egyik legsikeresebb eleme Görgényi László vendégelőadónk interaktív előadása volt. Laci bácsi mentőorvosként nagy tapasztalatra tett szert az elsősegélynyújtás és az újraélesztés terén. Tudását szeretettel és szakértelemmel osztotta meg velünk, alsós és felsős tanulóink egyaránt nagy élvezettel és figyelemmel hallgatták. Az előadás közben és utána kérdezhettek is a gyerekek, sőt minden érdeklődő megtanulhatta, kipróbálhatta az újraélesztés technikáját. Ezúton is köszönetet mondunk Körmendi Ágnesnek, aki segített megszervezni ezt az értékes programot.
A nap második felében az alsó tagozatosok forgószínpad-szerűen oldottak meg egészséggel kapcsolatos játékokat, feladatokat.
A felső tagozatosoknál az ötödikesek a káros szenvedélyekről, a hatodikosok a túrázásról, a hetedikesek az egészséges táplálkozásról, a nyolcadikosok a sportról készítettek színvonalas kiállítást.
A napot vetélkedővel zártuk.2016. szeptember 16-án iskolánk tanulói testnevelés óra keretében lehetőséget kaptak különböző gokartok kipróbálására. Ezzel az eseménnyel is csatlakoztunk a "BEACTIVE- Európai Sporthét" rendezvényeihez, hogy felkerülhessünk Európa sporttérképére.Ütemterv

PROGRAM
IDŐPONT
FELELŐS
MEGJEGYZÉS
Egészségnap 2016.10.12. Kovácsné Petrovics Edit
Mató tiborné
Iskolai szintű vetélkedő
Német nap 2016.11.18. Kovácsné Petrovics Edit,
Dombai Lászlóné
 
Az aradi vértanúk emléknapja
2016.10.06.
Osztályszintű megemlékezés
Horvát nap 2017.03.30. Bedicsné Ádám Éva, Takácsné Horváth Tímea, Projekt nap
Október 23-i ünnepély
2016.10.21.
Tóth Ferencné,
Szölősiné Pál Ilona
Gyuriczáné Bazsika Enikő
Iskolai szintű ünnepély
Szülők-nevelők bálja
„Ne gyújts rá!" világnap
2016.11.19.
Mészáros Jánosné
Rajzpályázat
Cigánykerék nap 2017.05.26. Ferencz Éva  

AIDS-ellenes világnap

2016.12.02.
Ferencz Éva
7.,8. osztály
Télapó délután
2016.12.06.
Balogh Györgyné
Felső tagozat

Karácsonyi ünnepély

2016.12.18.
Bedicsné Ádám Éva,
Tóth Ferencné
Gyuriczáné Bazsika Enikő
Iskolai szintű ünnepély és projektnap
Valentin-nap
2017.02.12.
Balogh Györgyné
Diákönkormányzat szervezésében
Farsangi bál
2017.02.17.
Szölősiné Pál Ilona
Mató Tiborné
Alsó tagozat
Farsangi bál
2017.02.10.
 
Felső tagozat
Március 15-i ünnepély
2017.03.14.
Iskolai szintű ünnepély
Nyuszi délután 2017.03.23. Mató Tiborné, 
Szölősiné Pál Ilona,
Tóth Ferencné,
Alsó tagozat
A magyar sajtó napja
2017.03.31.
Gyuriczáné Bazsika Enikő
Novellaíró pályázat
A leendő első osztályosok nyílt napja
2017.02.28.
Szölősiné Pál Ilona
Tóth Ferencné,
A költészet napja
2017.04.11.
Vers- és prózamondó verseny
Horvát anyanyelvi szavalóverseny
2017.03.30.
Takácsné Horváth Tímea, Bedicsné Ádám Éva
A Föld napja
2017.04.25.
Tóth Ferencné,
Kovácsné Petrovics Edit
Iskolai szintű versenyek
Könyv napja 2016.11.24. Kovácsné Petrovics Edit,
 
Anyák napja
2017.05.10.
A nemzeti összetartozás napja 2017.06.02. Bedicsné Ádám Éva Iskolai szintű ünnepély
Madarak és fák napja
2017.06.
Szölősiné Pál Ilona
Iskolai szintű versenyek
Sportnap
2017.06.
Kovácsné Petrovics Edit,
Ferencz Éva
Iskolai szintű versenyek
Gyereknap
2017.06.
Dombai Lászlóné,
Zelefai Emőke
Mészáros Jánosné
Iskolai szintű rendezvény
Ballagás
2017.06.
Bedicsné Ádám Éva
Iskolai szintű ünnepély
Tanévzáró ünnepély
2017.06.21.
Mató Tiborné,
Szőlösiné Pál Ilona
Iskolai szintű ünnepély
Nyílt tanítási nap
2016.11.15.
2017.03.23.    
Szülői értekezletek
2016.09.12. 2017.01.30.
Fogadóórák
2016.10.11. 2016.11.29.

Tanítási idő:

I. félév 2016.09.01.- 2017.01.20.  A félévi tanulmányi eredményekről szóló értesítések határnapja: 2017.01.27.

II. félév 2017.01.21.- 2017.06.15.

Tanítási napok száma: 182 nap.

Tanítási szünetek :

Őszi szünet: 2016. november 2-től november 4-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 28. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 7. (hétfő).

Téli szünet: 2016. december 22-től  2017. január 2-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2016. december 21. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2017. január 3. (kedd).

Tavaszi szünet: 2017. április 13-tól április 18-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap április 12. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 19. (szerda).